Post Reply 
AirSense 10 Climate Control Auto
Author Message
zonk Offline

Advisory Members

Posts: 7,908
Joined: Feb 2012

Machine: A10 AutoSet
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: Activa LT
Humidifier: Integrated /ClimateLineAir
CPAP Pressure: 9/13
CPAP Software: ResScan

Other Comments: CPAP since Nov 2010

Sex: Male
Location: Australia

Post: #1
AirSense 10 Climate Control Auto
From: http://www.resmed.com/au/dam/documents/p...lo_eng.pdf

Tube Temperature (page 3)
In Climate Control Auto there is no need to change any settings, but if the air in the mask feels too warm or cold you can adjust the tube temperature to find what is most comfortable for you. You can set the Tube Temperature to anywhere between 60–86°F (16–30°C), or turn it off completely

When I set the climate control to 'Auto', there is no "Tube Temp" option
Tube Temp only available when "Manual" selected

Now, what I'm missing .....
06-05-2015 01:24 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
under pressure Offline

Preferred Members-2

Posts: 139
Joined: Feb 2014

Machine: ResMed Airsense 10 Autoset
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: F&P Simplus
Humidifier: Integrated
CPAP Pressure: 11 - 14
CPAP Software: ResScan SleepyHead

Other Comments: Also use F&P Icon Auto and Z1 Auto for travel and Backup

Sex: Male
Location: Colorado

Post: #2
RE: AirSesne 10 Climate Control Auto
There is a discrepancy with some manuals that don't match the machine operation. The S9 was setup so that you could change the hose temp even tho the climate control was set to Auto. You can't do that with the Airsense machine.......the only way to control the hose temp is to switch to manual. I think there must have been a change to the machine that was not communicated within ResMed........I have the manual for the ClimateLineAir hose that directly contradicts the manual for the machine, even shows a slightly different settings screen than what the machine has in terms of climate control. So my conclusion is that the machine's final production configuration had that change, but not all the manuals match the final software configuration of the production machine.
06-05-2015 10:40 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
zonk Offline

Advisory Members

Posts: 7,908
Joined: Feb 2012

Machine: A10 AutoSet
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: Activa LT
Humidifier: Integrated /ClimateLineAir
CPAP Pressure: 9/13
CPAP Software: ResScan

Other Comments: CPAP since Nov 2010

Sex: Male
Location: Australia

Post: #3
RE: AirSesne 10 Climate Control Auto
(06-05-2015 10:40 AM)under pressure Wrote:  There is a discrepancy with some manuals that don't match the machine operation. The S9 was setup so that you could change the hose temp even tho the climate control was set to Auto. You can't do that with the Airsense machine.......the only way to control the hose temp is to switch to manual. I think there must have been a change to the machine that was not communicated within ResMed........I have the manual for the ClimateLineAir hose that directly contradicts the manual for the machine, even shows a slightly different settings screen than what the machine has in terms of climate control. So my conclusion is that the machine's final production configuration had that change, but not all the manuals match the final software configuration of the production machine.
Thanks, under pressure

That what I thought, indicate ResMed made a rush job with launching the machine before getting everything in order, probably to catch up with some lost sales in US

They should just kept climate control Auto, as the S9, where you can change tube temperature to preference and not locked at 27C

On the other hand, they might decide to change it, in some future software upgrade

Sorry ResMed, this a step backward
06-05-2015 05:24 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
under pressure Offline

Preferred Members-2

Posts: 139
Joined: Feb 2014

Machine: ResMed Airsense 10 Autoset
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: F&P Simplus
Humidifier: Integrated
CPAP Pressure: 11 - 14
CPAP Software: ResScan SleepyHead

Other Comments: Also use F&P Icon Auto and Z1 Auto for travel and Backup

Sex: Male
Location: Colorado

Post: #4
RE: AirSesne 10 Climate Control Auto
I agree with you, it's like they took a convenient feature away in a newer machine.....a step backwards.

But at least we still have the option to run in manual and set both hose temp and humidity to our liking.........oh well
06-05-2015 08:03 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
Adoniscmj Offline

Advisory Members

Posts: 168
Joined: May 2015

Machine: Resmed AirSense10 Autoset for her
Mask Type: Nasal pillows
Mask Make & Model: Resmed Airfit P10
Humidifier: Integrated
CPAP Pressure: 6 to 9
CPAP Software: ResScan SleepyHead

Other Comments:

Sex: Male
Location: Everett, Washington

Post: #5
RE: AirSesne 10 Climate Control Auto
I don't mind it at all. I usually only use the temp control if my line has condensation in it then I will turn the temp to 62 degrees and it keeps the condensation down and the temp from getting to warm as I don't like hot air in my nose at night.
06-06-2015 01:43 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
under pressure Offline

Preferred Members-2

Posts: 139
Joined: Feb 2014

Machine: ResMed Airsense 10 Autoset
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: F&P Simplus
Humidifier: Integrated
CPAP Pressure: 11 - 14
CPAP Software: ResScan SleepyHead

Other Comments: Also use F&P Icon Auto and Z1 Auto for travel and Backup

Sex: Male
Location: Colorado

Post: #6
RE: AirSense 10 Climate Control Auto
So on another thread here a user of a newer Airsense than mine and newer software version is now able to run climate control in Auto but he is now able to change hose temp in Auto like the S9 does.

I'll see if I can reference that post here.......anyway looks like they fixed that issue with some of the more recent Airsense machines that have come out with a newer software version. Interesting

........................
Post: #11RE: new to a10 autoset climate line
(Yesterday 05:28 PM)under pressure Wrote:
Breathingwell.........a quick question for you on your Airsense machine.

I used to use an S9 and with the heated hose you could run the Auto climate control in Auto with the default auto humidity setting of 80% humidity, but while running in Auto you could still change/adjust your hose temperature without having to go to manual.

When I got an early version of the Airsense AutoSet back in September of 2014 I immediately noticed that I could not run the climate control the same way as I used to on the S9. On my Airsense if I have it in Auto Climate control it defaults to humidity at 85% and hose temp to 80 degrees F. I can no longer adjust the hose temp while leaving it in Auto, instead the only way to change hose temp is to set it into Manual mode and then control Humidity setting and Hose temp setting independently.

It sounds like from your post that on your Airsense machine you can run it in Auto, but still control the Hose temp even though you're in Auto mode.......is this the case? And if so, can you tell me your machine's software version number (find that in "About" in your settings menu)...... You've got me curious if there are some different versions now out that function differently in this respect.

Answer:
Yes I can set the hose temperature separate from the mode in Auto or Manual. The system SW SX567-0302. Let me know if there is some other information I can give you.
(This post was last modified: 06-08-2015 10:09 AM by under pressure.)
06-08-2015 10:06 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
zonk Offline

Advisory Members

Posts: 7,908
Joined: Feb 2012

Machine: A10 AutoSet
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: Activa LT
Humidifier: Integrated /ClimateLineAir
CPAP Pressure: 9/13
CPAP Software: ResScan

Other Comments: CPAP since Nov 2010

Sex: Male
Location: Australia

Post: #7
RE: AirSense 10 Climate Control Auto
(06-08-2015 10:06 AM)under pressure Wrote:  Answer:
Yes I can set the hose temperature separate from the mode in Auto or Manual.
Mine does not allow setting tube temp from the Auto mode, only from the Manual mode
Sometimes does pay, not be the first in the queue whenever a new machine launched
Patience is virtue

Coffee
06-13-2015 06:28 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
Question ResMed AirSense 10 Badjo17 25 2,242 Yesterday 11:02 AM
Last Post: Sleeprider
  ResMed Airsense 10 Auto Set...Runaway Pressure Abnormal86 14 518 11-22-2016 11:39 PM
Last Post: sonicboom
  [Pressure] new airsense 10 new at this abrun7 7 476 11-19-2016 02:12 PM
Last Post: Sleepster
  Been about a week with the AirSense 10 for Her Beej 4 377 11-11-2016 09:30 PM
Last Post: Beej
  Cleaning Climate-control tube on ResMed Air Sense 10 GL Bishop 18 11,182 11-07-2016 03:31 PM
Last Post: Jonesie
  [Equipment] ResMed climate line dracs 3 258 11-05-2016 01:33 PM
Last Post: trish6hundred
  [CPAP] AirSense 10 Auto Set Pressure duffer54 5 304 11-03-2016 09:06 PM
Last Post: duffer54

Forum Jump:

Who's Online (Complete List)