Post Reply 
[CPAP] Change Ramp pressure on PR System One
Author Message
NoddingNed Offline

Members

Posts: 9
Joined: May 2012

Machine: Remstar PR Series One
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model:
Humidifier: Remstar
CPAP Pressure: 4-20
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments:

Sex: Male
Location: Somerset England

Post: #1
Exclaimation Change Ramp pressure on PR System One
I have just had a humidifier fitted to the above and it seems to have lowered the amount of air delivered in ramp mode, causing me difficulty getting to sleep.

I have used your FAQ's to alter it but it always returns to the original setting that the machine was delivered with.

I assume the SD Card has a predefined prescription stored on it. Is there anyway of overriding this.

By the way, the Card is NOT locked and I do remove it prior to entering Provider Setup Mode.

Anyone help please.

Regards

Bashanabad

NoddingNed

"Wearing a mask is none of my brains business"
05-07-2012 11:26 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
PaulaO2 Offline
Wiki Editor
Moderators

Posts: 8,065
Joined: Feb 2012

Machine: S9 Autoset
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: F&P Simplus
Humidifier: H5i
CPAP Pressure: 14-20
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments: Ehlers-Danlos Syndrome, Hypermobility Type; chronic sarcasm

Sex: Undisclosed
Location: western NC, USA

Post: #2
RE: Change Ramp pressure on PR System One
I doubt the humidifier slowed the air any. As long as all the connections are correct, all the air does is flow through there on its way to the hose.

You say you tried to alter it. Alter what? The ramp settings?

The SD card collects data, it does not reset the machine.

PaulaO2
Apnea Board Moderator
www.ApneaBoard.com


Breathe deeply and count to zen.

INFORMATION ON APNEA BOARD FORUMS OR ON APNEABOARD.COM SHOULD NOT BE CONSIDERED AS MEDICAL ADVICE. ALWAYS SEEK THE ADVICE OF A PHYSICIAN BEFORE SEEKING TREATMENT FOR MEDICAL CONDITIONS, INCLUDING SLEEP APNEA. INFORMATION POSTED ON THE APNEA BOARD WEB SITE AND FORUMS ARE PERSONAL OPINION ONLY AND NOT NECESSARILY A STATEMENT OF FACT.
05-07-2012 11:30 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
NoddingNed Offline

Members

Posts: 9
Joined: May 2012

Machine: Remstar PR Series One
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model:
Humidifier: Remstar
CPAP Pressure: 4-20
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments:

Sex: Male
Location: Somerset England

Post: #3
RE: Change Ramp pressure on PR System One
I tried to alter the Ramp Pressure, which is currently 4. I do realise the SD CARD collects data, but my machine reports "prescription accepted" when you re-insert it after changing settings on the provider setup menu I.e. the ramp pressure.

NoddingNed

"Wearing a mask is none of my brains business"
05-07-2012 11:36 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
PaulaO2 Offline
Wiki Editor
Moderators

Posts: 8,065
Joined: Feb 2012

Machine: S9 Autoset
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: F&P Simplus
Humidifier: H5i
CPAP Pressure: 14-20
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments: Ehlers-Danlos Syndrome, Hypermobility Type; chronic sarcasm

Sex: Undisclosed
Location: western NC, USA

Post: #4
RE: Change Ramp pressure on PR System One
How odd about the card.

I do not have this machine but I do have a .pdf of the manual.

[attachment=180]

PaulaO2
Apnea Board Moderator
www.ApneaBoard.com


Breathe deeply and count to zen.

INFORMATION ON APNEA BOARD FORUMS OR ON APNEABOARD.COM SHOULD NOT BE CONSIDERED AS MEDICAL ADVICE. ALWAYS SEEK THE ADVICE OF A PHYSICIAN BEFORE SEEKING TREATMENT FOR MEDICAL CONDITIONS, INCLUDING SLEEP APNEA. INFORMATION POSTED ON THE APNEA BOARD WEB SITE AND FORUMS ARE PERSONAL OPINION ONLY AND NOT NECESSARILY A STATEMENT OF FACT.
05-07-2012 11:43 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
Rritch Offline

Preferred Members-2

Posts: 107
Joined: Feb 2012

Machine: Respironics System One Pro (450)
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model:
Humidifier: Respironics System One
CPAP Pressure: 10
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments:

Sex: Male
Location: NoVA USA

Post: #5
RE: Change Ramp pressure on PR System One
It does sound like their is some kind of configuration file stored on the card, but I do not know if this machine supports this or not. Hopefully someone will chime in that knows for sure. If you change the ramp pressure with the card out does it stay? Does it change back when you insert the card?
05-07-2012 11:44 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
JudgeMental Offline

Advisory Members

Posts: 324
Joined: Feb 2012

Machine: Respironics DreamStation Auto-CPAP
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: Respironics Amara View
Humidifier: Respironics
CPAP Pressure: 11-14
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments:

Sex: Male
Location: Florida USA

Post: #6
RE: Change Ramp pressure on PR System One
Take the card out, set the ramp to your choice..leave the card out.. and then run the CPAP. Has the ramp setting changed or is it still at 4.

The "ramp" is a manufacturer designed device to provide comfort to the patient. It should be accessible to you, and working properly..
This might necessitate a visit to your DME>

Also.. it is impossible for the humidifier to lower the pressue at any time, UNLESS there is some constriction or blockage in the water container. A low ramp setting is often referred to by many as too low and sufficating them. Raising the ramp to a higher number will help .. some people don;t use the ramp feature at all

Yesterday is history; Tomorrow is a mystery; Today is a gift; Thats why its called "The Present".
(This post was last modified: 05-07-2012 12:03 PM by JudgeMental.)
05-07-2012 11:57 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
zonk Offline

Advisory Members

Posts: 7,908
Joined: Feb 2012

Machine: A10 AutoSet
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: Activa LT
Humidifier: Integrated /ClimateLineAir
CPAP Pressure: 9/13
CPAP Software: ResScan

Other Comments: CPAP since Nov 2010

Sex: Male
Location: Australia

Post: #7
RE: Change Ramp pressure on PR System One
(05-07-2012 11:26 AM)bashanabad@msn.com Wrote:  I assume the SD Card has a predefined prescription stored on it. Is there anyway of overriding this.
As JudgeMental suggested leave the card out or/and get a new card.
When you put the new card in the machine it would write data on the card and can download SleepHead.
Welcome
05-07-2012 03:17 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
NoddingNed Offline

Members

Posts: 9
Joined: May 2012

Machine: Remstar PR Series One
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model:
Humidifier: Remstar
CPAP Pressure: 4-20
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments:

Sex: Male
Location: Somerset England

Post: #8
RE: Change Ramp pressure on PR System One
Hi Guys,

Thanks for all your replies, as a new member I am most impressed with the level of response, it's a pleasure to have joined the "club".

JudgeMental (great handle, by the way), you provided an excellent clue, if I leave the card out I can set the Ramp Pressure to anything I like. As soon as I put the card back, it reverts to the original setting. Cannot leave it this way obviously, since my Sleep Lab will complain "where's the data"?

Guess I will have to get an appointment for them to change it for me, or give me control of it, this obviously would be better.

Thanks again, you have all been a great help and support.

PS Must get me a better handle though!!!

Bashanabad

NoddingNed

"Wearing a mask is none of my brains business"
05-07-2012 04:39 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
PaulaO2 Offline
Wiki Editor
Moderators

Posts: 8,065
Joined: Feb 2012

Machine: S9 Autoset
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: F&P Simplus
Humidifier: H5i
CPAP Pressure: 14-20
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments: Ehlers-Danlos Syndrome, Hypermobility Type; chronic sarcasm

Sex: Undisclosed
Location: western NC, USA

Post: #9
RE: Change Ramp pressure on PR System One
You can use any card, can't you? Just put in another one.

PaulaO2
Apnea Board Moderator
www.ApneaBoard.com


Breathe deeply and count to zen.

INFORMATION ON APNEA BOARD FORUMS OR ON APNEABOARD.COM SHOULD NOT BE CONSIDERED AS MEDICAL ADVICE. ALWAYS SEEK THE ADVICE OF A PHYSICIAN BEFORE SEEKING TREATMENT FOR MEDICAL CONDITIONS, INCLUDING SLEEP APNEA. INFORMATION POSTED ON THE APNEA BOARD WEB SITE AND FORUMS ARE PERSONAL OPINION ONLY AND NOT NECESSARILY A STATEMENT OF FACT.
05-07-2012 04:46 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
NoddingNed Offline

Members

Posts: 9
Joined: May 2012

Machine: Remstar PR Series One
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model:
Humidifier: Remstar
CPAP Pressure: 4-20
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments:

Sex: Male
Location: Somerset England

Post: #10
RE: Change Ramp pressure on PR System One
Yes I guess so, I will give it a go, thank you Paula02

NoddingNed

"Wearing a mask is none of my brains business"
05-07-2012 04:49 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  [Pressure] Change Pressure on AirCurve 10 VAuto info 29 4,844 Today 12:05 PM
Last Post: PaytonA
  Dream Station Ramp and Pressure Settings knowoneuno 21 400 Today 11:00 AM
Last Post: Sleeprider
  [Pressure] How to change pressure - Respironics Solo slgoltz 5 19,990 11-30-2016 06:32 PM
Last Post: randx2
  PR System One: C-Check vs Auto? Ailu 8 2,997 11-29-2016 02:04 PM
Last Post: TonyJ
  Auto ramp: Do you use, why or why not. Rcgop 18 668 11-29-2016 08:23 AM
Last Post: 0rangebear
Question Change Humidity Level Seasonally txpap 9 513 11-21-2016 06:58 PM
Last Post: Sleepster
  Which disturbs sleep most? High Pressure or Changing Pressure Rcgop 7 1,261 11-10-2016 07:37 PM
Last Post: Sleep2Snore

Forum Jump:

Who's Online (Complete List)