Hello Guest, Welcome to Apnea Board !
As a guest, you are limited to certain areas of the board and there are some features you can't use.
To post a message, you must create a free account using a valid email address.

or Create an Account


New Posts   Today's Posts

Changing settings on Respironics A-Flex
#1
Advice needed please – if you change settings through the clinician menu for a Philips Respironics Auto A-Flex are the new settings written to the memory chip?
I seem to remember advice that you should remove the chip before changing the settings, which is confusing – is this necessary?
Many thanks for your help.
Post Reply Post Reply



Donate to Apnea Board  
#2
Hi GeorgePa,
Yes, any changes made in the clinician menu on a PR auto AFlex machine will be written to the SD card. You do not need to remove the SD card, until you place it in computer.

If the SD card is removed from Apap, and you makes changes, then when you place card back in the Apap, the changes will be written to the card.
OpalRose
Apnea Board Moderator
www.ApneaBoard.com

Organize your SleepyHead Charts
Using Attachments to Post ScreenShots and Images.
Machine choices

INFORMATION ON APNEA BOARD FORUMS OR ON APNEABOARD.COM SHOULD NOT BE CONSIDERED AS MEDICAL ADVICE. ALWAYS SEEK THE ADVICE OF A PHYSICIAN BEFORE SEEKING TREATMENT FOR MEDICAL CONDITIONS, INCLUDING SLEEP APNEA. INFORMATION POSTED ON THE APNEA BOARD WEB SITE AND FORUMS ARE PERSONAL OPINION ONLY AND NOT NECESSARILY A STATEMENT OF FACT.
Post Reply Post Reply
#3
(06-27-2016, 09:19 AM)GeorgePa Wrote: I seem to remember advice that you should remove the chip before changing the settings, which is confusing – is this necessary?

Probably not necessary.

It's possible to use the SD card to lock the settings on the machine - which means you would not be able to make changes to the settings. Removing the SD card unlocks the settings, but they would be changed back to what's on the card when you reinsert it. If you are able to change the settings without removing the SD card, you don't need to remove it, and your changes are written to the SD card. If the settings are locked on the card, you can remove the lock by using a computer to reformat the card, or by using a different one.
Post Reply Post Reply
#4
Hi GeorgePa,
WELCOME! to the forum.!
Much success to you as you continue your CPAP therapy, hang in there for more responses to your post.
trish6hundred
Post Reply Post Reply
#5
If I can remember it correctly, on my 560, when I enter the clinician menu, I get a message that it disables the access to the SD card. Then it gives the message that data is active when I go back to the user menu.
Post Reply Post Reply



Donate to Apnea Board  
#6
You can use Encore to change settings and transfer them to the unit that way, but you can also override them using the clinician menu on the unit itself. I would just leave the card in the unit.

Have you upgraded to the PR 560? Your profile shows ResMed S-8.

OMMOHY
Post Reply Post Reply
#7
Thank you all for the advices.

I thought I had no replies as I did not receive any email notifications, and I just decided to check the entry. I then checked my Control Panel and it appeared my email address was empty: however once I went through re-entering it I received an email which listed my New email and an Old Email, both the same. I also suspect that my entries on the equipment reverted to the old ones, as when I was correcting them the new entries appeared as options - perhaps I had not clicked "Update" - this time I made certain.

Just in case - I have the REMstar Auto A-Flex INT 56 1 P with the System One Humidifier and the Resmed P10 Nasal prongs

I had switched to the Repironics less than 1 year ago, and it developed a faulty heater. It was replaced under warranty and the new package came with the Clinician's Manual (which was labeled "Remove before giving to user").
I will experiment with some settings now leaving the card in. Possibly my clinician may notice the changes at the next check. I expect to make only slight adjustments and I expect there will be no professional offense taken.

Again, thanks for the replies, much appreciated.
Post Reply Post Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  ResMed 10 [Hose Settings?] zzzZorro 2 87 6 minutes ago
Last Post: zzzZorro
  [Diagnosis] New to APAP DreamStation recommended settings dgranero 10 256 07-13-2018, 09:52 PM
Last Post: tedvpap
  Not sure if I should adjust my settings.... ghstudio 16 972 07-11-2018, 09:39 AM
Last Post: Sleeprider
  [Equipment] Phillips Respironics BiPAP autoSV lookingforbettersleep 13 816 07-10-2018, 07:37 PM
Last Post: JsChiSurf
  DME supplier had wrong settings - idiots! richorlin 2 188 07-07-2018, 07:10 PM
Last Post: ShaunBlake
  Respironics Amara View and DreamWear FFM tmaertin 5 248 06-26-2018, 10:04 AM
Last Post: tmaertin
Sad [Equipment] Respironics DreamStation Humidifier Heat problem superkid 10 941 06-20-2018, 02:22 PM
Last Post: Robert121571

Forum Jump:

New Posts   Today's Posts




About Apnea Board

Apnea Board is an educational web site designed to empower Sleep Apnea patients.