Hello Guest, Welcome to Apnea Board !
As a guest, you are limited to certain areas of the board and there are some features you can't use.
To post a message, you must create a free account using a valid email address.

or Create an Account


New Posts   Today's Posts

Preliminary settings-Transferring from Dreamstation to Airsense 10
#1
Preliminary settings-Transferring from Dreamstation to Airsense 10
Hi everyone,

I'm currently using a Dreamstation (4 years old) and decided to test out an Airsense 10 Auto
as a backup machine and possible replacement machine. My Dreamstation has been an awesome
machine! 

So I'm currently using the following settings on my Dreamstation (and achieving AHI of under 1 this entire week)!
Last night these were my stats. 
Max Pressure 11.0
90% Pressure 10.6 last night
Average Pressure 9.4
Minimum Pressure 9.0
Ramp time 30 min
Ramp start pressure 8

Anybody have any recommendations for how these initial settings would transfer over
and be applied to my Airsense 10 Auto? I plan on using the EPR setting at 3cmH2o.

I know how to make the changes in the Settings, wondering if the numbers might vary
from one brand of machine to the other.

Thanks for all the helpful info being shared in this forum!
Post Reply Post Reply






Donate to Apnea Board  
#2
RE: Preliminary settings-Transferring from Dreamstation to Airsense 10
I'd be inclined to believe you might get away with a lower Min. pressure due to the quicker response on the AutoSet. Maybe consider Auto mode
Pressure 8 - 12
EPR 3
And humidifier and hose as preferred.

I'd go without Ramp if possible or keep it short. I do think Ramp cancels EPR during the duration.

Try it and post an OSCAR with telling us how you felt.
Dave

OSCAR
Standard OSCAR Chart Order
Mask Primer
Dealing With A DME
Soft Cervical Collar Wiki
INFORMATION ON APNEA BOARD FORUMS OR ON APNEABOARD.COM SHOULD NOT BE CONSIDERED MEDICAL ADVICE. ALWAYS SEEK THE ADVICE OF A PHYSICIAN BEFORE SEEKING TREATMENT FOR MEDICAL CONDITIONS, INCLUDING SLEEP APNEA. INFORMATION POSTED ON THE APNEA BOARD WEBSITE AND FORUMS ARE PERSONAL OPINION ONLY AND NOT NECESSARILY A STATEMENT OF FACT.
Post Reply Post Reply
#3
RE: Preliminary settings-Transferring from Dreamstation to Airsense 10
(03-09-2021, 06:17 PM)SarcasticDave94 Wrote: I'd be inclined to believe you might get away with a lower Min. pressure due to the quicker response on the AutoSet. Maybe consider Auto mode
Pressure 8 - 12
EPR 3
And humidifier and hose as preferred.

I'd go without Ramp is possible or keep it short. I do think Ramp cancels EPR during the duration.

Try it and post an OSCAR with telling us how you felt.

Thanks Dave.

I appreciate the suggestions!
Post Reply Post Reply
#4
RE: Preliminary settings-Transferring from Dreamstation to Airsense 10
(03-09-2021, 06:17 PM)SarcasticDave94 Wrote: I'd be inclined to believe you might get away with a lower Min. pressure due to the quicker response on the AutoSet. Maybe consider Auto mode
Pressure 8 - 12
EPR 3
And humidifier and hose as preferred.

I'd go without Ramp if possible or keep it short. I do think Ramp cancels EPR during the duration.

Try it and post an OSCAR with telling us how you felt.

Here are my results from the Resmed Airsense 10,

   

Just getting up but feel good. Thanks for your help and any insights.
Post Reply Post Reply






Donate to Apnea Board  
#5
RE: Preliminary settings-Transferring from Dreamstation to Airsense 10
Besides that likely a disconnect leak at the very end, all the stats look excellent otherwise. Bonus is you feel good for it. I say no changes and build a good trend.
Dave

OSCAR
Standard OSCAR Chart Order
Mask Primer
Dealing With A DME
Soft Cervical Collar Wiki
INFORMATION ON APNEA BOARD FORUMS OR ON APNEABOARD.COM SHOULD NOT BE CONSIDERED MEDICAL ADVICE. ALWAYS SEEK THE ADVICE OF A PHYSICIAN BEFORE SEEKING TREATMENT FOR MEDICAL CONDITIONS, INCLUDING SLEEP APNEA. INFORMATION POSTED ON THE APNEA BOARD WEBSITE AND FORUMS ARE PERSONAL OPINION ONLY AND NOT NECESSARILY A STATEMENT OF FACT.
Post Reply Post Reply
#6
RE: Preliminary settings-Transferring from Dreamstation to Airsense 10
DreamStation is my primary machine.  I use a ResMed 10 Airsense Autoset as my travel machine.

The one thing I've specifically noticed is that ResMed's normal setting is too aggressive for me, and causes me to experience my usual OSA symptoms (signs of interrupted sleep).  Once I switched my ResMed to the "soft" setting, I feel as well-rested as I did on my DreamStation.

FYI I believe the 2 different companies calculate their AHI in different ways, with DreamStation's way of calculating producing a higher reported AHI.  Thus, I think it is deceiving when comparing AHI between the machines - because even though I feel better rested with my DS than my ResMed, ResMed reports a lower AHI.  So don't let yourself get too side-tracked by comparing AHI between the machines.
Post Reply Post Reply
#7
RE: Preliminary settings-Transferring from Dreamstation to Airsense 10
(03-17-2021, 09:57 PM)Hydrangea Wrote: DreamStation is my primary machine.  I use a ResMed 10 Airsense Autoset as my travel machine.

The one thing I've specifically noticed is that ResMed's normal setting is too aggressive for me, and causes me to experience my usual OSA symptoms (signs of interrupted sleep).  Once I switched my ResMed to the "soft" setting, I feel as well-rested as I did on my DreamStation.

FYI I believe the 2 different companies calculate their AHI in different ways, with DreamStation's way of calculating producing a higher reported AHI.  Thus, I think it is deceiving when comparing AHI between the machines - because even though I feel better rested with my DS than my ResMed, ResMed reports a lower AHI.  So don't let yourself get too side-tracked by comparing AHI between the machines.

Wow Hydrangea!

Your post was right ontime! I was arriving at the same conclusion regarding the AHI scoring between the two
brands. I had a super low AHI score with the Resmed, but can feel better rested on my dreamstation
despite a score of more than 1.5 difference in favor of the Airsense.

So what exactly is the "soft" setting you referred to (lowered pressure settings)?

Thank you for your post and insights!  Thanks
Post Reply Post Reply






Donate to Apnea Board  
#8
RE: Preliminary settings-Transferring from Dreamstation to Airsense 10
(03-17-2021, 09:57 PM)Hydrangea Wrote: DreamStation is my primary machine.  I use a ResMed 10 Airsense Autoset as my travel machine.

The one thing I've specifically noticed is that ResMed's normal setting is too aggressive for me, and causes me to experience my usual OSA symptoms (signs of interrupted sleep).  Once I switched my ResMed to the "soft" setting, I feel as well-rested as I did on my DreamStation.

FYI I believe the 2 different companies calculate their AHI in different ways, with DreamStation's way of calculating producing a higher reported AHI.  Thus, I think it is deceiving when comparing AHI between the machines - because even though I feel better rested with my DS than my ResMed, ResMed reports a lower AHI.  So don't let yourself get too side-tracked by comparing AHI between the machines.

I just looked up soft setting for the Airsense and found it. Thanks!
Post Reply Post Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Advice on settings heffalump 7 229 15 minutes ago
Last Post: heffalump
  CPAP Athlete Dreamstation Settings pandaman13 14 397 11 hours ago
Last Post: Gideon
  [Treatment] Settings Advice TC247 5 152 04-18-2021, 03:02 PM
Last Post: TC247
  Are these settings OK? BobbieM 41 1,336 04-15-2021, 07:15 AM
Last Post: Sleeprider
  Bipap Titration for Preliminary UARS Diagnosis marasmus 7 387 04-13-2021, 07:28 AM
Last Post: Sleeprider
  AirSense 10 Autoset User and Clinician Settings anderson5420 2 290 03-23-2021, 01:20 PM
Last Post: anderson5420
  Help with Bipap settings bioshen7 37 1,135 03-15-2021, 07:09 PM
Last Post: bioshen7


New Posts   Today's Posts






About Apnea Board

Apnea Board is an educational web site designed to empower Sleep Apnea patients.