Post Reply 
Resmed S8 Need to know how to get into setup
Author Message
dorlow Offline

Members

Posts: 9
Joined: Dec 2014

Machine: Resmed S8 Escape
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: unsure
Humidifier: unsure
CPAP Pressure: unsure
CPAP Software: Not using software

Other Comments:

Sex: Male
Location:

Post: #1
Resmed S8 Need to know how to get into setup
Ok, about 10 years ago, I had a sleep study and I was told I have sleep apena. At the time, I thought they were just trying to scam me into buying this CPAP machine and felt like I was walking into a scam or something. After leaving, I talked to people and realized sleep apnea is a real thing. Now I'm married and my wife says she notices I stop breathing frequently in the middle of the night. I also have a fitbit and can tell from my own sleep studies that I'm constantly moving and not getting restful sleep which is probably why I'm tired all the time.

But I have terrible insurance now and really can't afford to go back and have another sleep study done. My dad also has sleep apnea. He upgraded to a new CPAP and knew I needed one so he just gave me his old Resmed Escape S8. I tried it with the settings he has. He says he has it at the lowest settings but when I use it, I can't breath out with it on. I remember when I had the sleep study that when I had it on, it could breath in fine but if I opened my mouth, I would gag (forcing me to keep my mouth shut all night.)

Well, I looked up on the web trying to figure out how to adjust the settings. It appears I need to adjust the EPR settings so I can make it easier for the machine to detect I'm breathing out so it's not pushing in as I'm breathing out and basically suffocating me. But I can't figure out how to get in the settings. I've found many posts saying to hold the right and down or the left and down for about 3 seconds and it should get me into the settings. I've tried it many times. I can't get anything to show up other than the word CPAP and a couple bars no matter what buttons I push. Any ideas? Going to a doc and asking him to do it isn't an option. I can't afford it with no insurance.
12-28-2014 08:32 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
WSHenry Offline

Preferred Members

Posts: 62
Joined: Jan 2014

Machine: PR System One REMStar DS560S
Mask Type: Nasal pillows
Mask Make & Model: ResMed AirFit P10
Humidifier: PR System One + Heated Tube
CPAP Pressure: 6-15 cm H2O
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments:

Sex: Male
Location: Washington State, USA

Post: #2
RE: Resmed S8 Need to know how to get into setup
Dorlow,

You'll find the access information in the Private Area on this board, which you can find mid-way down the home page. I'd post the link, but am not sure of the rules, as the link can be seen by non-members as well.

Best regards.
12-28-2014 08:52 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
dorlow Offline

Members

Posts: 9
Joined: Dec 2014

Machine: Resmed S8 Escape
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: unsure
Humidifier: unsure
CPAP Pressure: unsure
CPAP Software: Not using software

Other Comments:

Sex: Male
Location:

Post: #3
RE: Resmed S8 Need to know how to get into setup
(12-28-2014 08:52 PM)WSHenry Wrote:  Dorlow,

You'll find the access information in the Private Area on this board, which you can find mid-way down the home page. I'd post the link, but am not sure of the rules, as the link can be seen by non-members as well.

Best regards.

Ok, this is the first step in the private area...

ResMed S8 Compact, S8 Elite, S8 AutoSet Vantage & AutoSet Spirit: Press the right and down arrows simultaneously for about 3 seconds until the word "clinical" appears. Select Menu, then use the left and right arrows to cycle through the settings. Use the up and down arrows to make adjustments.

I've tried this so many times. I hold down the right and down arrow simultaneously for 3 seconds (or longer... tried up to 30 seconds.) It does nothing. I can't find anywhere in the instructions of when to do it. I've tried when it's "RAMPING" and after it's done. Nothing. It acts like I'm not pushing any buttons. I've also pushing the "START/STOP" button does nothing either. Really I can't find a button on it that changes the function of the machine at all. Any button or combination of buttons I push does absolutely nothing.
12-28-2014 08:58 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
trish6hundred Offline

Advisory Members

Posts: 6,452
Joined: May 2012

Machine: Resmed S9 AutoSet for Her
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: Fisher & Paykel Simplus
Humidifier: H5i Heated Humidifier
CPAP Pressure: 10 - 7-20 Cm H2O
CPAP Software: Not using software

Other Comments: I started CPAP in 2008. Totally blind since birth.

Sex: Female
Location: Missouri, USA

Post: #4
RE: Resmed S8 Need to know how to get into setup
Hi dorlow,
WELCOME! to the forum.!
Hang in there for more responses to your post, hopefully, you can get your machine set up.
Much success to you.

trish6hundred
(This post was last modified: 12-28-2014 11:18 PM by trish6hundred.)
12-28-2014 09:04 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
zonk Offline

Advisory Members

Posts: 7,908
Joined: Feb 2012

Machine: A10 AutoSet
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: Activa LT
Humidifier: Integrated /ClimateLineAir
CPAP Pressure: 9/13
CPAP Software: ResScan

Other Comments: CPAP since Nov 2010

Sex: Male
Location: Australia

Post: #5
RE: Resmed S8 Need to know how to get into setup
Hello dorlow and welcome

The link to "CPAP Setups Manuals" found at the top of the page
Scroll to section three to ask for the manual via email
http://www.apneaboard.com/adjust-cpap-pr...tup-manual

ResMed S8 Compact, S8 Elite, S8 AutoSet Vantage & AutoSet Spirit: Press the right and down arrows simultaneously for about 3 seconds until the word "clinical" appears. Select Menu, then use the left and right arrows to cycle through the settings. Use the up and down arrows to make adjustments. S8 setup video http://vimeo.com/19565675

As been 10 years since you had sleep study, we need a fresh study so we know what are we dealing with and what has been changed through the years. An auto pap is worth considering as sleep study is not an option right now, S8 Escape is not going to tell anything useful how the the treatment is working such as AHI, leak, etc .. other than hours using the machine

If you still has your old script or you can use your dad script to purchase an auto pap on-line
Supplier #2 sell some used and new machines at reasonable prices
Supplier List http://www.apneaboard.com/forums/Thread-CPAP-Supplier-List

Here is CPAP purchasing guide http://www.apneaboard.com/wiki/index.php...ne_Choices

This is worth reading "How to find the optimum pressure on your constant-pressure CPAP machine"
http://www.apneaboard.com/adjust-cpap-pr...re-on-cpap
(This post was last modified: 12-28-2014 09:20 PM by zonk.)
12-28-2014 09:15 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
big_dave Online

Advisory Members

Posts: 411
Joined: Apr 2012

Machine: PR System One DS560
Mask Type: Nasal pillows
Mask Make & Model: F&P Pilairo Q or ResMed Mirage Activa
Humidifier: PR System One
CPAP Pressure: 14 - 20
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments: Former ResMed S8 Autoset II user

Sex: Male
Location: Eugene, Oregon

Post: #6
RE: Resmed S8 Need to know how to get into setup
Hi dorlow,

The S8 machines have a problem with the switch contacts becoming corroded after several years of use. I'll send you a PM with links that may be helpful, if you're comfortable working with electronics.
12-30-2014 01:51 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
GeoffOZ Offline

New Members

Posts: 1
Joined: Feb 2015

Machine: Resmed 10 Autoset
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: F10
Humidifier: Integrated
CPAP Pressure: unsure
CPAP Software: Not using software

Other Comments:

Sex: Male
Location:

Post: #7
RE: Resmed S8 Need to know how to get into setup
(12-30-2014 01:51 AM)big_dave Wrote:  Hi dorlow,

The S8 machines have a problem with the switch contacts becoming corroded after several years of use. I'll send you a PM with links that may be helpful, if you're comfortable working with electronics.

Hi there,

Could you send me the instructions for that as well. I've just upgraded to a 10 Auto but my old S8 Autoset Start/Stop button requires firm pressure to work and I'd like to keep it as a backup.

cheers
Geoff
03-22-2015 01:04 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  First machine!! Just arrived, setup help please. SJGino 4 272 11-16-2016 08:49 PM
Last Post: trish6hundred
  My battery backup setup GeoffD 278 22,328 10-27-2016 05:28 PM
Last Post: Sleeprider
  Quick Setup question for PRS1 OMyMyOHellYes 15 626 07-31-2016 09:10 PM
Last Post: Ghost1958
  DreamStation Auto - setup question KSMatthew 3 399 07-11-2016 11:18 PM
Last Post: chill
  Resmed S9 SD card setup davek 9 1,203 04-27-2016 04:19 PM
Last Post: Dawei
  Somnetics Transcend Clinician Setup Manual lighiche 4 893 03-31-2016 11:22 AM
Last Post: SuperSleeper
  Seeking initial setup suggestions for AirSense S10 Autoset Caldera 2 584 03-21-2016 01:40 PM
Last Post: Caldera

Forum Jump:

Who's Online (Complete List)