Post Reply 
Run the machine without logging data?
Author Message
Paptillian Offline

Preferred Members-2

Posts: 474
Joined: Jun 2013

Machine: S9 AutoSet
Mask Type: Nasal pillows
Mask Make & Model: Swift FX
Humidifier: H5i
CPAP Pressure: 4 - 10, EPR x2
CPAP Software: ResScan SleepyHead

Other Comments:

Sex: Male
Location: Pennsylvania, USA

Post: #1
Run the machine without logging data?
I would like to run my machine without affecting the data on the SD card. I think that would be useful for trying on a new mask to get it fitted, or as other people have suggested, just for cleaning or getting used to the pressure before bedtime.

The way the S9 works is that it always logs to the internal memory, then updates the SD card when it's inserted. So it's not enough to just remove the SD card and run the machine.

Is there a way to take the machine 'off the record'?

My sleep doctor will be looking at my data as part of a 3-month follow-up and I don't want to have any 'junk' on there but my actual sleep data.
06-22-2013 07:18 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
PaulaO2 Offline
Wiki Editor
Moderators

Posts: 8,067
Joined: Feb 2012

Machine: S9 Autoset
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: F&P Simplus
Humidifier: H5i
CPAP Pressure: 14-20
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments: Ehlers-Danlos Syndrome, Hypermobility Type; chronic sarcasm

Sex: Undisclosed
Location: western NC, USA

Post: #2
RE: Run the machine without logging data?
Any use of the machine is recorded and cannot be removed. The only way to do this is to erase the user data. It will erase all data but not the total hours used.

I'm fairly certain that the Mask Fit option does not log on the machine other than hours used.

Times of use (ie the machine is on) are called "sessions". Using SleepyHead, you can turn off certain sessions to remove that time and any data collected from that day's use. I don't think this is possible with ResScan.

You can also make a note of when you did this and turn in that "log" when you submit the data.

PaulaO2
Apnea Board Moderator
www.ApneaBoard.com


Breathe deeply and count to zen.

INFORMATION ON APNEA BOARD FORUMS OR ON APNEABOARD.COM SHOULD NOT BE CONSIDERED AS MEDICAL ADVICE. ALWAYS SEEK THE ADVICE OF A PHYSICIAN BEFORE SEEKING TREATMENT FOR MEDICAL CONDITIONS, INCLUDING SLEEP APNEA. INFORMATION POSTED ON THE APNEA BOARD WEB SITE AND FORUMS ARE PERSONAL OPINION ONLY AND NOT NECESSARILY A STATEMENT OF FACT.
06-22-2013 07:29 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
jgjones1972 Offline

Preferred Members-2

Posts: 516
Joined: Nov 2012

Machine: ResMed S9 AutoSet
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: ResMed Quattro FX
Humidifier: ResMed H5i
CPAP Pressure: 18 - 20
CPAP Software: ResScan SleepyHead

Other Comments: CMS50I PulseOx

Sex: Male
Location: Ohio - USA

Post: #3
RE: Run the machine without logging data?
Junk data won't bother your doctor and every minute running counts for compliance; but, if you don't really care about that and just want to keep things tidy, then you can do this:

Remove SD card then play around with it and do whatever tickles your fancy, then go into the clinical menu (hold knob and double check mark button down for 3 seconds) and choose "Erase Data". Put the SD card back in when you want it to record. The only thing you can't erase or keep from getting on the card is the machine hours - kinda' like a car odometer.


Also, for mask fitting you can hold the knob button down for a few seconds while at the home screen. "Mask Fit" will start. You'll see a red frowney face if there are leaks or mask is off and green smiley when mask is sealed. It will automatically start treatment mode after a couple minutes, but no data is recorded during "Mask Fit" - so you can us it to play around a little without having to worry about junk data or erasing anything to clean it up. I always start with mask fit so I can mess around with the mask getting it adjusted but not have spikes in my leak data throwing off the averages.

As a side note, you can do a 20 minute warm up on the humidifier by holding the knob button down from the water drop or water drop/thermometer screen.
06-22-2013 07:36 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
OMyMyOHellYes Offline

Advisory Members

Posts: 915
Joined: Mar 2013

Machine: Respironics 560 Auto
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: Resmed Mirage FX
Humidifier: Respironics System One (no heated hose)
CPAP Pressure: 08.0-15.0 cm/H2O
CPAP Software: EncoreBasic

Other Comments:

Sex: Male
Location: Texas

Post: #4
RE: Run the machine without logging data?
The S9 has two tiers of recording data - simple compliance and then detailed data. Mine came set only for the compliance data but I changed that upon arrival at the house.

I am curious about wanting to shut off data recording while trying to fit a new mask. That would be when I would find recorded data the most beneficial. Of course YMMV.

OMyMyOHellYes
06-22-2013 09:10 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
Paptillian Offline

Preferred Members-2

Posts: 474
Joined: Jun 2013

Machine: S9 AutoSet
Mask Type: Nasal pillows
Mask Make & Model: Swift FX
Humidifier: H5i
CPAP Pressure: 4 - 10, EPR x2
CPAP Software: ResScan SleepyHead

Other Comments:

Sex: Male
Location: Pennsylvania, USA

Post: #5
RE: Run the machine without logging data?
Compliance data is not a concern since I bought the machine myself and am not using a DME. However my doctor is following up with me and wants to check progress (which I'm thankful for). I wanted him to have my nightly sleep data without extra junk from me playing around with the machine. I didn't want to throw him off or make his work more difficult. However since it seems that it won't mess him up, then maybe it's not a big deal.

I hadn't thought about using the recorded data to check mask fit; that's a good idea. What I thought about doing was suspending data collection, then running the machine for a while to adjust my SleepWeaver Elan, while using the machine's built-in menu to check the leak rate. You're right though, I can do that through something like SleepyHead or ResScan.
06-22-2013 11:32 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
OMyMyOHellYes Offline

Advisory Members

Posts: 915
Joined: Mar 2013

Machine: Respironics 560 Auto
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: Resmed Mirage FX
Humidifier: Respironics System One (no heated hose)
CPAP Pressure: 08.0-15.0 cm/H2O
CPAP Software: EncoreBasic

Other Comments:

Sex: Male
Location: Texas

Post: #6
RE: Run the machine without logging data?
Ah. I misunderstood. Sorry. I thought you didn't want to record data until you had a new mask fine tuned. Didn't pick up you only wanted to exclude the first few minutes of fitting before bed.

OMyMyOHellYes
06-23-2013 07:51 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Totally Confused by Airsense 10 Data - Centrals - Problem machine... ? mymontreal 21 1,040 Today 02:15 AM
Last Post: mymontreal
Exclaimation CPAP Machine Choices - read this before you accept a new machine SuperSleeper 2 6,159 10-12-2016 11:37 AM
Last Post: DariaVader
  Sleepyhead data vs. Doctor's data Daisylouu 8 1,404 09-01-2016 06:10 PM
Last Post: eseedhouse
  Update to machine data problem bons 9 551 07-16-2016 12:42 PM
Last Post: PoolQ
  Machine data problemi bons 4 394 07-05-2016 06:56 AM
Last Post: pupcamper
  Revised Post Regarding "I need help with SH data" - with data included! Jeffo1 3 594 05-16-2016 11:28 PM
Last Post: Jeffo1
Sad How to Erase Data on Fisher & Paykel Machine MarissaCPAP 4 770 04-26-2016 11:16 AM
Last Post: OpalRose

Forum Jump:

Who's Online (Complete List)