Post Reply 
Smart Card
Author Message
lauraaz54 Offline

New Members

Posts: 1
Joined: Jul 2012

Machine: Remstar Pro2 with C-flex
Mask Type: Nasal pillows
Mask Make & Model:
Humidifier: unsure
CPAP Pressure: 11
CPAP Software: Not using software

Other Comments:

Sex: Female
Location:

Post: #1
Smart Card
New to the forum. I have the Remstar Pro2 w Cflex and was trying to change the pressure. I went through the steps to change it but it wont take the changes. Do I have to take the Smart Card out? Can you use the machine without the Smart Card? No one has ever asked me to bring in this card and I have had the machine two years.

Thanks.
07-18-2012 07:46 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
mjbearit Offline

Preferred Members-2

Posts: 605
Joined: May 2012

Machine: REMstar Auto AFlex DS550
Mask Type: Nasal pillows
Mask Make & Model: RESMed Swift FX
Humidifier: Heated humidifier - 2
CPAP Pressure: 12.5-20
CPAP Software: SleepyHead EncoreBasic

Other Comments:

Sex: Male
Location: So Cal

Post: #2
RE: Smart Card
(07-18-2012 07:46 PM)lauraaz54 Wrote:  New to the forum. I have the Remstar Pro2 w Cflex and was trying to change the pressure. I went through the steps to change it but it wont take the changes. Do I have to take the Smart Card out? Can you use the machine without the Smart Card? No one has ever asked me to bring in this card and I have had the machine two years.

Thanks.

Hi Lauraaz54! Welcome

Sorry I don't know anything about your machine, but hang tight and someone will be along shortly who will probably be able to answer your question!

As always, YMMV! You do not have to agree or disagree, I am not a professional so my mental meanderings are simply recollections of things from my own life.

PRS1 - Auto - A-Flex x2 - 12.50 - 20 - Humid x2 - Swift FX
07-18-2012 08:07 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
trish6hundred Offline

Advisory Members

Posts: 6,453
Joined: May 2012

Machine: Resmed S9 AutoSet for Her
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: Fisher & Paykel Simplus
Humidifier: H5i Heated Humidifier
CPAP Pressure: 10 - 7-20 Cm H2O
CPAP Software: Not using software

Other Comments: I started CPAP in 2008. Totally blind since birth.

Sex: Female
Location: Missouri, USA

Post: #3
RE: Smart Card
Hi lauraaz54, First of all, Welcome! to the forum.! I don't know all the answers to your questions regarding smart cards. I had an old Respironics DS200S and I could use that machine without the cardin it. When I first got started with CPAP therapy, the DME I was (and still am) with wanted my smartcard to look at my data and I had to send it to them. So, while they were checking my smart card, I was able to use the machine without the card in the slot. I hope that helps you with at least some of the answers to your questions. Best of luck.

trish6hundred
07-18-2012 08:26 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
zonk Offline

Advisory Members

Posts: 7,908
Joined: Feb 2012

Machine: A10 AutoSet
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: Activa LT
Humidifier: Integrated /ClimateLineAir
CPAP Pressure: 9/13
CPAP Software: ResScan

Other Comments: CPAP since Nov 2010

Sex: Male
Location: Australia

Post: #4
RE: Smart Card
As Trish pointed out take the card out of the of the machine and leave it out... You should be able to use the machine and make any changes as probably the setting locked on the card. Good luck - lets know how it went
07-18-2012 08:38 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
PaulaO2 Offline
Wiki Editor
Moderators

Posts: 8,068
Joined: Feb 2012

Machine: S9 Autoset
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: F&P Simplus
Humidifier: H5i
CPAP Pressure: 14-20
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments: Ehlers-Danlos Syndrome, Hypermobility Type; chronic sarcasm

Sex: Undisclosed
Location: western NC, USA

Post: #5
RE: Smart Card
Would she be able to get another blank card and put it in? Still collecting the data but without resetting stuff?

PaulaO2
Apnea Board Moderator
www.ApneaBoard.com


Breathe deeply and count to zen.

INFORMATION ON APNEA BOARD FORUMS OR ON APNEABOARD.COM SHOULD NOT BE CONSIDERED AS MEDICAL ADVICE. ALWAYS SEEK THE ADVICE OF A PHYSICIAN BEFORE SEEKING TREATMENT FOR MEDICAL CONDITIONS, INCLUDING SLEEP APNEA. INFORMATION POSTED ON THE APNEA BOARD WEB SITE AND FORUMS ARE PERSONAL OPINION ONLY AND NOT NECESSARILY A STATEMENT OF FACT.
07-18-2012 09:31 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
mjbearit Offline

Preferred Members-2

Posts: 605
Joined: May 2012

Machine: REMstar Auto AFlex DS550
Mask Type: Nasal pillows
Mask Make & Model: RESMed Swift FX
Humidifier: Heated humidifier - 2
CPAP Pressure: 12.5-20
CPAP Software: SleepyHead EncoreBasic

Other Comments:

Sex: Male
Location: So Cal

Post: #6
RE: Smart Card
(07-18-2012 09:31 PM)PaulaO2 Wrote:  Would she be able to get another blank card and put it in? Still collecting the data but without resetting stuff?

Paula, I worked with smart cards a number of years ago experimentally. I don't know if these are going to be the same, but it was sort of like coding in binary. All ones and zeros and you had to know what was what. You would have to have the software they used to code the cards or an exact layout of the code knowing what each bit represented and what changes would do AND you would have to have a card writer, not just a reader because you would need to clone the old card and then make changes to it. Plus I really have no idea where to get the blank media anymore. The smart card is kind of an older technology that never really made it on the scene the way everyone had hoped. If you were an older programmer with a lot of time on your hands to muck around with it, it might be a fun project, but for most people it is just not gonna happen.

As always, YMMV! You do not have to agree or disagree, I am not a professional so my mental meanderings are simply recollections of things from my own life.

PRS1 - Auto - A-Flex x2 - 12.50 - 20 - Humid x2 - Swift FX
07-19-2012 07:54 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
SuperSleeper Offline

Administrators

Posts: 9,976
Joined: Feb 2012

Machine: PR System One REMstar Auto (DS560)
Mask Type: Nasal pillows
Mask Make & Model: ResMed Mirage Swift II
Humidifier: none
CPAP Pressure: 12.5 - 18.5 cmH20 (auto range)
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments: Have diabetes Type II

Sex: Male
Location: Illinois, USA

Post: #7
RE: Smart Card
On my old REMstar Pro (pre-2007 model) I could change the pressure with or without the card in the slot, no problem.

Not sure if the REMstar Pro 2 is like that. Take the card out and see if it works then... you don't need the card anyway.

Just as additional info, CPAP machines have improved DRAMATICALLY since your REMstar Pro2 came out. If you can, I'd look into upgrading to a newer, data-capable CPAP machine or maybe an Auto-CPAP (APAP). For me, the difference between my old REMstar Pro and my new ResMed S9 AutoSet are amazing.

Coffee

SuperSleeper
Apnea Board Administrator
www.ApneaBoard.com


INFORMATION ON APNEA BOARD FORUMS OR ON APNEABOARD.COM SHOULD NOT BE CONSIDERED AS MEDICAL ADVICE. ALWAYS SEEK THE ADVICE OF A PHYSICIAN BEFORE SEEKING TREATMENT FOR MEDICAL CONDITIONS, INCLUDING SLEEP APNEA. INFORMATION POSTED ON THE APNEA BOARD WEB SITE AND FORUMS ARE PERSONAL OPINION ONLY AND NOT NECESSARILY A STATEMENT OF FACT.

07-19-2012 08:53 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
JudgeMental Offline

Advisory Members

Posts: 324
Joined: Feb 2012

Machine: Respironics DreamStation Auto-CPAP
Mask Type: Full face mask
Mask Make & Model: Respironics Amara View
Humidifier: Respironics
CPAP Pressure: 11-14
CPAP Software: SleepyHead

Other Comments:

Sex: Male
Location: Florida USA

Post: #8
RE: Smart Card
I'd remove the card from the machine. It won;t hurt a thing. Obviously your DME,insurance or Doc is not interested in seeing it anyway. Even if someone, in the future, ever asks about your compliance , blower & useage hours should still show up on the screen. Hopefully you will be able to make some changes to your satisfaction with it removed.

I'll echo other posters a smidgen, and that is (if affordable), try to look into a newer model CPAP. They have really made many great improvements in the last few years.

Yesterday is history; Tomorrow is a mystery; Today is a gift; Thats why its called "The Present".
07-19-2012 10:36 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
cbramsey Offline

Advisory Members

Posts: 900
Joined: Mar 2012

Machine: ResMed S9 Autoset
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: ResMed Mirage FX
Humidifier: ResMed H5i with ClimateLine
CPAP Pressure: 6 - 12
CPAP Software: ResScan

Other Comments: Supreme Overlord of Web Darkness

Sex: Male
Location: NC, USA

Post: #9
RE: Smart Card
I had an old ResMed Escape CPAP machine that worked fine without the Smart Card installed.

Had the card, paid for the card. However, no one told me how to use the card. I wasn't seeing a sleep doc who would care about data at the time.

Hope that helps. Sleep-well

INFORMATION ON APNEA BOARD FORUMS OR ON APNEABOARD.COM SHOULD NOT BE CONSIDERED AS MEDICAL ADVICE. ALWAYS SEEK THE ADVICE OF A PHYSICIAN BEFORE SEEKING TREATMENT FOR MEDICAL CONDITIONS, INCLUDING SLEEP APNEA. INFORMATION POSTED ON THE APNEA BOARD WEB SITE AND FORUMS ARE PERSONAL OPINION ONLY AND NOT NECESSARILY A STATEMENT OF FACT.
07-19-2012 11:10 AM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply

Donate to Apnea Board
HerbWarren Offline

Members

Posts: 5
Joined: Jul 2012

Machine: Respironics System 1
Mask Type: Nasal mask
Mask Make & Model: ResMed Swift FX
Humidifier: built in
CPAP Pressure: 12.5
CPAP Software: Not using software

Other Comments:

Sex: Male
Location:

Post: #10
RE: Smart Card
(07-18-2012 07:46 PM)lauraaz54 Wrote:  New to the forum. I have the Remstar Pro2 w Cflex and was trying to change the pressure. I went through the steps to change it but it wont take the changes. Do I have to take the Smart Card out? Can you use the machine without the Smart Card? No one has ever asked me to bring in this card and I have had the machine two years.

Thanks.

Hi Laura. I am also new to this forum. I have the same machine as you do. I changed the pressure but first I removed the smart card. set the new pressure, then put the smart card back in.

The card is not necessary for it to run. I just got a manual in from The Apnea Board, and I will check it out to see if I did it correctly.

Herb Warren
07-23-2012 06:32 PM
Find all posts by this user Post Reply Quote this message in a reply
Post Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Newbie with Smart Card Reader Problems MissSnuffleupagus 3 154 12-01-2016 09:36 PM
Last Post: trish6hundred
  Smart Ramp bernerbits 2 321 09-14-2016 09:19 PM
Last Post: stephennic
  [Equipment] AirSense 10 smart start with nasal pillows Jacto 6 591 09-13-2016 06:27 PM
Last Post: sonicboom
  Home Battery questions - smart chargers and standby switching? Carbon 12 1,079 04-05-2016 06:57 AM
Last Post: Carbon
  ResMed S9 SD Card "Invalid SD Card, erase card data?" MAPnea 28 27,544 03-18-2016 07:32 PM
Last Post: palerider
  AirCurve 10 S Smart Start DRGREGORY 6 2,150 01-01-2016 11:20 PM
Last Post: _cy_
  [Equipment] Smart Card Reader?? junkman 13 1,886 10-22-2015 07:22 PM
Last Post: quip

Forum Jump:

Who's Online (Complete List)