Hello Guest, Welcome to Apnea Board !
As a guest, you are limited to certain areas of the board and there are some features you can't use.
To post a message, you must create a free account using a valid email address.

or Create an Account


New Posts   Today's Posts

Switching from Dreamstation to Airsense 11
#1
Switching from Dreamstation to Airsense 11
So, I'm hoping to get an Airsense 11 machine soon.  I've been using a Dreamstation for the last 5 years.  I've been using it despite being recalled because I couldn't get another machine but it looks like I found a place with an Airsense 11.  I've heard awful reviews on the Dreamstation 2 (plus more expensive).  Anyways, my question is this:  Do I need to use slightly different settings than what I have for the Dreamstation?  I've read that the Dreamstation is slower to respond to events compared to the Resmed systems.  My current settings are 10 to 15 cm H2O (90% for me is typically 11-12 cm H2O)

Thanks!
Post Reply Post Reply






Donate to Apnea Board  
#2
RE: Switching from Dreamstation to Airsense 11
You will need to download OSCAR to look at the data from your AirSense 11. It will also read your DreamStation data, but we usually recommend having separate Profiles when both ResMed and Respironics are involved.

You are correct in assuming that there will be differences in optimum settings, which is why I recommend using OSCAR to compare results before and after.
Apnea Board Monitors are members who help oversee the smooth functioning of the Board. They are also members of the Advisory Committee which helps shape Apnea Board's rules & policies. Membership in the Advisory Members group does not imply medical expertise or qualification for advising Sleep Apnea patients concerning their treatment.
Post Reply Post Reply
#3
RE: Switching from Dreamstation to Airsense 11
As a start just use the "same" settings on the A11. But do post results, specifically the daily charts of both for comparison. Just the first page and use F12 to take the screen shot as that performs some formatting if needed. And we want the left sidebar, but without the calendar and pie chart, all the info is there.
Post Reply Post Reply
#4
RE: Switching from Dreamstation to Airsense 11
thanks for the advice!  I just got my A11 and have it all set up.  Tonight will be my first night with it.  I'll try to post results after I have about a week of data.  The A11 didn't come with an SD card.  Can I just pop the SD card from the Dreamstation right in or should I wipe it first?
Post Reply Post Reply






Donate to Apnea Board  
#5
RE: Switching from Dreamstation to Airsense 11
The Resmed machine will probably prepare the SD card (i.e. format), but it never huts to put in a clean card. The biggest difference between your Dreamstation and Resmed is that you actually have a bilevel now if you use EPR. Is EPR on, at what setting?
Sleeprider
Apnea Board Moderator
www.ApneaBoard.com

____________________________________________
Download OSCAR Software
Soft Cervical Collar
Optimizing Therapy
Organize your OSCAR Charts
Attaching Files
Mask Primer
How To Deal With Equipment Supplier


INFORMATION ON APNEA BOARD FORUMS OR ON APNEABOARD.COM SHOULD NOT BE CONSIDERED AS MEDICAL ADVICE. ALWAYS SEEK THE ADVICE OF A PHYSICIAN BEFORE SEEKING TREATMENT FOR MEDICAL CONDITIONS, INCLUDING SLEEP APNEA. INFORMATION POSTED ON THE APNEA BOARD WEB SITE AND FORUMS ARE PERSONAL OPINION ONLY AND NOT NECESSARILY A STATEMENT OF FACT.
Post Reply Post Reply
#6
RE: Switching from Dreamstation to Airsense 11
I wouldn't simply insert an SD that has been used in a non-ResMed device. Your ResMed will prepare and use the SD card just fine, but there have been reports of OSCAR getting confused when is sees two different sets of CPAP device data.

Simply re-format the card as FAT32 prior to using. Along those same lines you will want to create a new OSCAR profile. OSCAR will support multiple machines of the same manufacturer, but can have issues if a single profile has two different device manufacturers.

I would start with the same settings and then tune according to result.
Post Reply Post Reply
#7
RE: Switching from Dreamstation to Airsense 11
hrmm...too late...well, Oscar seemed to do ok with the 2 devices.  Anyways, here's my screen shots...


Attached Files Thumbnail(s)
       
Post Reply Post Reply






Donate to Apnea Board  
#8
RE: Switching from Dreamstation to Airsense 11
Take a look at this info for guidance on how to set up and post your daily charts for evaluation. 

http://www.apneaboard.com/wiki/index.php...ganization
My get-up-and-go musta got up and went.  Cool

Download OSCAR for your sleep data.  
https://www.sleepfiles.com/OSCAR


Post Reply Post Reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Switching to BiPAP Therapy nearenough 1 128 11-29-2022, 08:50 PM
Last Post: Sleeprider
  AirSense 10 AutoSet and DreamStation 2 settings KSMatthew 8 294 11-22-2022, 06:27 AM
Last Post: DaveCar
  Dreamstation 1 to Dreamstation 2 - hardly any water use Lazagna 4 432 10-22-2022, 06:59 PM
Last Post: Tampa Jim
  DOWNLOADING DATA FROM AIRSENSE 10 to AIRSENSE 11 Sleepyguy39 1 317 10-21-2022, 07:24 PM
Last Post: pholynyk
  Phillips Dreamstation II or Resmed Airsense Auto 11 pwgphoto 6 454 10-03-2022, 08:14 PM
Last Post: pwgphoto
  [CPAP] Dreamstation 2 vs. Dreamstation 1 Pressure FOMO 2 448 09-18-2022, 07:59 PM
Last Post: FOMO
  New RERA data after switching masks?? Austin7756 2 284 09-14-2022, 03:35 PM
Last Post: Austin7756


New Posts   Today's Posts






About Apnea Board

Apnea Board is an educational web site designed to empower Sleep Apnea patients.